Zavařování není historie

18. srpna 2011 v 11:38 |  Recepty
V dnešní době supermarketů a plných regálů všeho nač si jen vzpomeneme, možná jsou domácí kompoty přežitek doby minulé. Já jsem ráda stromódní a když mám možnost- zavařuji :-) Proč a jak na dobrou přesnídávku se dočtete dále :-))



Můj děda nikdy nenechal nic nazmar od hřebíku, co se dá ještě narovnat, po chytrý nákup ponožek (
více stejných- při prošoupání jedné- pároval s jinou... :-) Bylo mu líto i padaných jablek, tak jsme sbírali a odváželi do výkupu. Dík tomu vím z jakých různě potlučených jablek se vyrábí džusy... Myslím, že s přesnídávkama to bude podobné. Nevěřím reklamám, které tvrdí, že každý kousek ovoce někdo pečlivě vybíral a pod.,kolem Hradce jsou silnice často lemované jabloněmi a nezřídka potkávám sběrače jablek.Což je paráda,jablek by bylo škoda, ale pro děti si radši připravím přesnídávku sama.


Základem je čistota všeho, co k zavařování potřebujeme- já si nejdřív ze všeho umyji víčka a sklenice.
Umytá víčka dám vyvařit během této doby připravím ovoce, nejčastěji jablka, umyji, vykrájím a do velkého hrnce nakrájím na malé kousky. Jablka neloupu, slupka je vláknina a pěkně se rozmixuje. Vše dělám od oka- podliju tak půl litremm vody- možná třičtvrtě...a dám vařit. Sliji víčka a rozložím na tác s čistou utěrkou uschnout. Do čistého dřezu položím umyté sklenice a přeleju vroucí vodou, po chvíli vyndám zase na tác, nebo plech vyložený čistou utěrkou.
Mezi tím se mi začíná vařit ovoce s trochou cukru, za občasného promíchání nechám chvíli provařit, tak 10min +/- podle oka.
Odstavim a tyčovým mixerem důkladně rozmixuju.Ovoce s peckama, či pecičkama (ostružiny), pasíruju.
Rozmixované dám znovu vařit a přidám jeden v 1,5dcl vody rozmíchaný pudinkový prášek (vanilka, jahoda, banán)
2 min povařím a pomocí uřízlé petláhve plním do skleniček, uzavřu ještě zavařím- větší množství v zav. hrnci 80°C 15min, malé množství v norm. velkén hrnci- na dno dám složenou utěrku a tak 1,5cm vody, nandám skleničky, přiklopím pokličkou, když začne vařit ztlumím plamen a pomalu přihřívám 15-20min.
Ovoce výrazné chuti míchám 2:1 s jablky (jablek víc).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hana Lafatová Hana Lafatová | E-mail | 3. června 2012 v 12:33 | Reagovat

Super stránka-díky za rady .

2 Eva Janáková Eva Janáková | 3. června 2012 v 12:42 | Reagovat

:-)to jsem ráda :-) letos je v plánu návod na ještě lepší přesnídávku ;-)snad mi vyjde čas a zvládnu fotit :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama