Čerstvý sýr- recept

2. července 2011 v 12:01 | Eva |  Sýry od Matyldy
Na 3l kozího mlíka potřebujem 3 lžíce čerstvého jogurtu
3ml sířidla od firmy Millcom
nerez nebo smalt hrnec, metličku, teploměr, tvořítka- děrované nádobky


v začátku lze použít třeba kelímky od Ramy nebo kyblíky od hořčice.

Mléko zahřejeme na 35- 38°C, zaočkujeme jogurtem a necháme 20 min přikryté stát. Po 20 min mléko znovu zahřejeme na 35°C a přimícháme syřidlo smíchané s cca 3mi lžícemi vody, důkladně promícháme jedním směrem, pak pár pohyby ustálíme a opět necháme přikryté odpočívat 20- 30 min.
Po 20-ti min sýřeninu pokrájíme dlouhým nožem na cca 5-ti cm kousky, necháme opět pár min (5-10) stát,po té pokrájíme na nenší kousky centimetr na centimetr, zase necháme 5-10 min stát, potom- za občasného promíchání zahřejeme na 35°C, necháme pár min opočinout. Sýřeninu nandavám nejdřív do sítka, aby odteklo větší množství syrovátky pak do tvořítek, teď je chvíle pro přidání koření nebo bylin.Tvořítka je třeba umístit na nějaký rošt, aby mohla volně odkapávat syrovátka.


Sýry 1. hodinu otočíme 4 až 6krát,necháváme 12 hodin zrát při pokoj. teplotě, léto v paneláku asi nebude příliš vhodné- spíš chladnější místnost, během této doby ještě občas otočíme.
Po 12-ti hodinách položím sýry do jedné nádoby na sebe a nechám ještě 4-5 hod zrát zatížené vlastní vahou- jednou otáčim. Teď je sýr připraven na nasolení a případné obalení v bylinkách nebo koření.
Skladujeme v chladu, spotřebujeme do 14-ti dnů.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Věra Věra | E-mail | Web | 8. února 2014 v 22:11 | Reagovat

Krásnej, pokud by tě zajímaly i sýry recepty, tak se mrkni na odkaz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama